admin | September 29, 2019 |
Bardzo często doradzamy na naszym blogu, jakich kosmetyków używać, aby nasze ciało było piękne, jędrne, elastyczne i gładkie, a cera – zdrowa. Nie zapominajmy jednak, że stosowanie właściwych, bezpiecznych preparatów to nie wszystko – istotna jest bowiem również nasza codzienna dieta. To, co jemy, ma wpływ nie tylko na nasze samopoczucie, ale też na zdrowy wygląd. Sprawdźmy zatem, które produkty najczęściej mogą powodować reakcje alergiczne, skutkując między innymi alergiami skórnymi.
Zanim jednak przejdziemy do omawiania tych produktów spożywczych, które są mocno uczulające, warto wskazać objawy, które świadczą właśnie o wystąpieniu alergii. Są to przede wszystkim: tzw. „pokrzywka”, atopowe zapalenie skóry, wysypka oraz rumień. Pojawiają się one zazwyczaj punktowo lub grupowo, mogą występować w jednym miejscu lub też „wędrować” po ciele, bardzo często towarzyszy im również nieprzyjemne, a nawet bolesne swędzenie i pieczenie. Poza reakcjami, które widoczne są bezpośrednio na skórze, uwagę koniecznie należy zwrócić też ta częste biegunki, wymioty oraz na niezwykle groźne obrzęki krtani. Na jakie produkty zatem trzeba uważać? Podpowiadamy poniżej.
Jajka, a głównie ich białka, wywołują silną reakcję alergiczną u wielu dzieci, choć zdarza się, że cierpią na nią również dorośli. Najbardziej niebezpieczne dla osób uczulonych są jajka, które poddane zostały słabej obróbce termicznej. W związku z tym, stwierdzić należy, że najmniejsze ryzyko pojawienia się zmian skórnych i innych dolegliwości powodują jajka, które znajdują się w wypiekach – na pewno zaś unikać trzeba tych gotowanych, zwłaszcza na miękko (choć jajecznica też nie jest wskazana). Unikajmy również wyrobów, w których składzie znajduje się surowe białko – takich, jak na przykład majonez.
Orzechy mogą wywołać silną i niebezpieczną reakcję alergiczną – zarówno te ziemne, jak i inne, w tym orzechy nerkowca, włoskie, laskowe oraz produkty pochodne. Pamiętajmy też, że ich śladowe ilości znajdują się w wielu produktach, które spożywamy na co dzień, na przykład w pieczywie, słodyczach, lodach, czy potrawach kuchni azjatyckiej. Najbardziej niebezpieczne są zaś te najbardziej popularne i lubiane – orzeszki ziemne. Co więcej, alergia na nie może trwać nawet przez całe życie, dlatego im wcześniej wykonamy odpowiednie badania, potwierdzające ich nietolerancję, tym lepiej.
Choć na mleko uczulone są przede wszystkim dzieci, alergia na jego białko może dotyczyć także osób dorosłych. Do najczęściej występujących tu alergenów należą kazeina oraz alfa- i beta-laktoglobuliny. Oczywiście, uczula nie tylko samo mleko, ale też najróżniejsze wyroby, które powstały na jego bazie, w tym: słodycze, lody, naleśniki, pierogi, a nawet… w pieczywo oraz wędliny! Uważnie więc czytajmy etykiety i szczegółowo analizujmy skład kupowanej żywności.
Rzecz jasna, wymienione w powyższych akapitach produkty nie wyczerpują poruszanego tu tematu, dlatego w październikowych wpisach na pewno będziemy kontynuowali podjęty dziś wątek.