admin | December 22, 2015 |
Zima to idealny czas na stosowanie intensywnych, wyrazistych i długotrwałych perfum. Aby zapach nie zginął w powiewach wiatru, warstwach szalika i kołnierzu kurtki czy płaszcza, do perfum przeznaczonych na tę porę roku dodaje się często przyprawy, takie jak kardamon, cynamon, pieprz czy paprykę. Składniki te sprawiają, że zapach wystarcza na wiele godzin oraz działa rozgrzewająco, również na zmysły. a
Większości z nas “zapach korzenny” kojarzy się głównie z dwoma składnikami – z piernikiem i grzańcem. Chociaż niektóre perfumy nazywamy korzennymi, tak naprawdę nigdzie nie ma ich konkretnej definicji, dlatego często nie wiadomo, które z nich możemy zaliczyć do tej grupy, a które nie.Najczęściej za perfumy korzenne uznaje się zapachy zawierające nutę wanilii, kakao, goździków, papryki, kardamonu, gałki muszkatołowej, cynamonu i pieprzu. W pierniku mamy cynamon, imbir, goździki, anyż i muszkat, do grzańca dobieramy najczęściej cynamon i goździki oraz miód.
Wzmianki o suszonej korze cynamonowca rosnącego na Cejlonie można znaleźć już w Biblii. Przyprawa ta nadaje się doskonale zarówno do jagnięciny i ryżu, jak i deserów oraz ciast. W perfumach jest składnikiem nut słodkich, działa jak łagodny afrodyzjak – przykuwa uwagę i… podnieca.Przykład perfum: Serge Lutens RousseNuty zapachowe: goździki, drzewo cedrowe, drzewo sandałowe, drzewo cynamonowe, mandarynka, fiołek, mahoń, ambra, wanilia, piżmo.
Suszone pąki goździkowca rosnącego w Indonezji od wieków używane były w Chinach. Znane są praktyki dworzan, którzy zwracając się do cesarza, musieli trzymać je w ustach, by ich oddech był zawsze świeży. Przyprawa ta ma mocny, intensywny, korzenny aromat i ostry, palący, gorzkawy smak, idealny do piernika i grzanego wina. Woń goździka działa bardzo pobudzająco, a perfumom nadaje ostrość, wzmacniając nuty korzenno-ziołowe.Przykład perfum: Laura Biagiotti, VeneziaNuty zapachowe: wanilia, drzewo sandałowe, bób tonka, benzoin, cynamon, róża, goździk, śliwka, brzoskwinia, bergamota, irys, osmanthus, bergamota, geranium, ambra, jaśmin, ylang-ylang, drzewo cedrowe, cywet.
Niegdyś pieprz był bardzo cennym produktem – płacono nim podatki i często bywał częścią posagu. Niewiele osób wie, że pieprz to owoce pnącza rosnącego w Indiach. Zielony (niedojrzały) ma wyrazisty smak i odświeżający zapach. jego ziarna po fermentacji i ususzeniu stają się czarne, a ich korzenny, leśny zapach i wyrazisty smak idealnie pasują do ciemnych mięs.Najbardziej aromatyczny – pieprz różowy – rzadko gości w kuchni, ale coraz częściej znaleźć go możemy w kobiecych perfumach, podobnie jak pieprz czarny, który jeszcze do niedawna stanowił głównie jeden ze składników męskich zapachów.Przykład perfum: YSL OpiumNuty zapachowe: aldehyd, bergamotka, mandarynka, goździk, jaśmin Sambac, pieprz, konwalia, ambra, paczula, mirra, wanilia.
Gałka muszkatołowa to tak naprawdę nasienie muszkatołowca – rośliny, która swoje korzenie zapuściła na Wyspach Korzennych. Smak tej przyprawy jest bardzo intensywny i słodkawy.Gałkę muszkatołową dodaje się głównie do sosów i pasztetów, ponieważ ma odświeżający, trochę kręcący w nosie zapach. Korzenne nuty sprawiają, że perfumy z tym składnikiem są zdecydowanie bardziej wyraziste. Właściwości? Łagodzenie uczucia stresu, rozluźnienie, odprężenie. Składnik ten znajdziesz głównie w kompozycjach męskich.Przykład perfum: Penhaligon`s, ElixirNuty zapachowe: cynamon, kardamon, eukaliptus, drzewo cedrowe, drzewo różane, drzewo gwajakowe, drzewo sandałowe, jaśmin, róża, olibanum, bób tonka, kwiat pomarańczy, wanilia, gałka muszkatołowa. (na podstawie “Wielkiej księgi przypraw” Jilla Normana, wyd. Muza SA)